Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2017 21:14 - Остров Света Анастасия - вашето бягство от реалността
Автор: poluina Категория: Туризъм   
Прочетен: 4894 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 12.11.2017 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Колко пъти сте мечтали да избягате от реалността  и да се събудите  на  самотен  остров в морето с чаша кафе? Без вестници, телевизия и Интернет. По цял ден да се разхождате из малкото парче земя, което ухае на билки и прясно окосена трева. От всички страни да сте обградени от вода и компания да ви правят прелитащите над главата ви птици.

Вече не е нужно  да пропътувате хиляди километри, за да усетите ефекта от разделянето с цивилизацията. Добре дошли на българския остров Света  Анастасия. Малкото парче суша е райско място, което ще ви очарова и ще ви накара да мечтаете.

Света  Анастасия е един от седемте български острова в Черно море и третия по големина. Неговата площ е 22 дка,  които се обхождат за не повече от 10 минути. По-големи от него са островите Свети Иван (180 дка ) и Свети Кирик (80 дка ), които се намират до Созопол. Те обаче не са пригодени за по-продължителни бягства от реалността. А и нямат толкова интересна и драматична история като Света Анастасия.

През вековете островът е сменял няколко пъти своето предназначение. През Средновековието тук е имало манастир, който на няколко пъти е бил опожаряван и нападан от пирати.

След това на три пъти се е превръщал в затвор. По времето на комунизма е служил като убежище на българската интелигенция. Поети,  музиканти, писатели и кинодейци са го посещавали, за да черпят вдъхновение.

В средата на комплекса е църквата "Възнесение Господне", която е останала непокътната и до днес. Интересно е,  че монашеската обител оцелява през всичките векове на османското владичество,  но запада през първите години след Освобождението,  когато мястото е било харесвано от новата власт в освободена България. Има сведения, че цар Фердинанд е искал мястото за своя резиденция, но е получил отказа на местните власти в Бургас. В резултат на това са спрени парите за подпомагане на църквата и манастирът започва да запада.

През 20-те години на миналия век островът става затвор. Част от манастирските помещения стават килии,  в които са заключвани политически затворници за по няколко месеца, когато е бил препълнен бургаския затвор.  

След атентата в софийската църква "Света Неделя" през април 1925г. на острова са заключени 90 антифашисти и противници на тогавашния политически режим. Част от тях получават смъртни присъди. Няколко дни преди да бъдат пратени на бесилката, те успяват да организират бунт. Стражата е заключена във фара, а 43 комунисти успяват да избягат с помощта на две лодки и плуване до отсрещната суша при нос Чукаля. След това цялата група преминава през цяла Странджа и се добират до Истанбул, откъдето с  кораб се прехвърлят в Одеса.
Иронията е че част от избягалите затворници намират смъртта си по-късно в лагерите на Сталин. Други пък успяват да завършват висшето си образование в Москва и се връщат в България, като герои на народната власт”. В тях чест осторова е прекъснат на Болшевик през 1945г.





Гласувай:
7


Вълнообразно


1. rosiela - Няколко пъти се връщам на този постинг.
13.11.2017 14:08
Била съм там, но отдалеч, преди да го облагородят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: poluina
Категория: Туризъм
Прочетен: 140593
Постинги: 42
Коментари: 22
Гласове: 223
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол