Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2017 20:58 - Няколко манастира с история
Автор: miri479 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2486 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.09.2017 09:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дряновският манастир 
„Свети Архангел Михаил“ е един от най-старите в страната. Намира се на около 5 километра от град Дряново, по пътя към Габрово, сред каньоните на реките Андъка и Дряновска... Той е пазител на българския дух през многовековната си история.
image Основан е още по времето на цар Калоян. След пренасяне на мощите на св. Михаил Войн от крепостта Потука край Казанлък в Търновград (1197 – 1207 г.). Процесията нощува край р. Дряновска над града и по християнските канони на свещеното място се издига манастир.
По-късно, храмът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи търновски окръг, тук са струпани запаси от храни и оръжие. На 29 април 1876 г. в Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон – първият бунтовнически отряд в Търновски окръг и България. Обградени от турците водят 9-дневна битка и повечето загиват за Свободата. Разрушеният и опожарен манастир е възстановен частично и на 3 април 1877 г. главният му храм е тържествено осветен.

image
Водопадът по екопътеката, която отвежда от манастира до пещера "Бачо Киро"
Троянска Света обител "Успение Богородично",
image известна с чудотворната икона на Богородица Троеручица също e сред най-посещаваните манастири в Северна България. Той се издига величествено над бреговете на река Осъм и днес привлича туристи, както с красивите гледки наоколо, така и със своите образци от възрожденското зографско изкуство. Предполага се, че е основан през 1600 г.
Тук могат да се посетят няколко музея и място за преклонение пред светини от Божи гроб.
Зелениковският манастир
image  Близо до Троянския, над село Черни Осъм, се намира и манастира "Св. Йоан Кръстител". Представлява скит (уединено отшелническо жилище) към Троянския манастир, в едноименната местност Зелениковец, заобиколен от вековни гори, където времето сякаш е спряло. Дори няма водоснабдяване и канализация. Не е и електрифициран... Тук няма да получите печат в туристическата си книжка, но мястото ще ви зареди със спокойствие и душевен мир. Намира се на 1000 метра надморска височина и изкачването до там изсква все пак някакви усилия. С три-четри почивки се достига за около час. Отправна точка е вододайната зона над Черни Осъм. От скита се разкрива несравнима панорама към върховете Левски и Голям Купен.
 image
Разполага с трикорабна църква с камбанария и хубав дърворезбован иконоастас, дело на Филип Македонеца, представител на Дебърската школа /не видяхме иконостаса, понеже църквата беше в ремонт/. Има също жилищни сгради и складови помещения
 Основан е през 1832 г от троянския игумен Партений. По време на Априлското въстание е опожарен от турски войски, преследващи четата на Филип Тотю. Възстановен е едва през 1913 година.
Гложенския  манастир
 
Поверието разказва, че иконата на “Свети Великомъченик Георги Победоносец”, изчезнала и била намерена именно на това място. Киевския княз Георги Глож видял в събитието Божи знак. По негова воля, на подарената му от цар Иван Асен II земя били построени село Гложене и манастира.
Днес той е една от най-притегателните дестинации за пътешественици от различни краища на страната и чужбина, разположен на висок планински рид, под връх Камен Лисец. На 12 километра от Тетевен. До него се стига по тесен, асфалтиран път, осеян със завои и заобиколен от зелена растителност. Гледката от манастира е величествена.
image Етрополският манастир 
image  "Света троица" е място, пропито с история и обвито в легенди. Изграден е през 1158-ма и мита за построяването му се свързва с името на Св. Иван Рилски. В периода  16-17-ти век се е превърнал в едно от най-значимите книжовни и просветни средища по нашите земи.
  image Отбивката за него се намира откъм изхода на Етрополе за село Рибарица. Обителта е разположена на 5 км. от града , на 1070 метра надморска височина в подножието на Черни връх. Достъпен е за автомобил по асфалтиран път.
 За водите в аязмото му се говори, че са лечебни. Някога хората са миели лицата и ръцете си в тях и хвърляли дребни монети, с надежда за изцеление. От манастира се слиза към екопътека, спускаща се към водопад Варовитец, чиито височина и размери са наистина впечатляващи, особено след дъждовен период. .
image
Пътеката позволява да се наблюдава от различни височини. Възможно е да се достигне и до пещерите зад него...  



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miri479
Категория: Забавление
Прочетен: 555308
Постинги: 237
Коментари: 1252
Гласове: 5762
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031