Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 20:41 - Белинташ - светилище в сърцето на Родопите
Автор: poluina Категория: Туризъм   
Прочетен: 3156 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image Белинташ е древно светилище, разположено върху скално плато в сърцето на Родопите. Смята се, че е на повече от 7000 години, което го прави едно от най-старите в Европа. Учените още спорят дали става дума затракийско светилище или за древна астрономическа обсерватория.
По повърхността на скалното плато са изсечени множество кръгли отвори , улеи и ями с различна големи и форма. Там се намират и два скални басейна (щерни), които се пълнят с дъждовна вода и не пресъхват дори и в най-горещите летни дни.
Според някои учени това е бил опит на древните да чертает карта на звездното небе. Смята се, че  на това място древните хора са осъществявали своята връзка с Космоса. С години тази теория набира много последователи.  
Има обаче и други хипотези, базирани на намарената в околностите наБелинташ сребърна плоча с лика на тракийския бог СабазийТова кара учените да смятат, че мястото е било тракийско светилище, свързано с култа към него. 
Въпреки това Белинташ си остава едно от най-мистичните места по нашите земи. 
Това е второто най-голямо скално изсечено светилище в България следПерперикон. Името на скалата идва от "бял, добър камък". Според други тълкувания Белинташ означава "камък на познанието".
На входа към култовия комплекс се вижда скала, която е с формата на човешко лице. Наричат я Сфинкса. Смята се, че тя е пазител на светилището
Пътеката за Белинташ минава през иглолистна гора. По нея ще се срещните с прекрасен самотен бук, който е обграден от всички страни с млади борови дървета. Тази гледка изглежда много не естествено в гората. Някои от местните жители го наричат Дяволското дърво. Вероятната хипотеза за названието му произлиза от неговия ствол, който е прояден в основата и повече прилича на Дяволска хралупа. Според младите жителиот околностите дървото изпълнява желания. Дървото засилва все повече мистичността на светилището.
Ако сте заинтригувани от тайнствеността на светилището в сърцето на Родопите, можете да стигнете до него, като тръгнете от Асеновград към Кърджали и стигнете до с. Червен. Вижда се табела за отклонение вдясно и следват селата Горнослав и Орешец. На разклона на село Мостовозавиите на наляво. Когато стигнете втори разклон следва махала Врата и след това следва пешеходен маршрут по пътека, която се намира встрани на храма. Разтояноето е около 600м., когато стигнете до светилището се виждат метални стъпала, чрез които можете да се изкатерите до върха на скалното плато. 



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. lzl - :)
15.01.2017 15:05
Магнетично успокояващо и красиво. Прекрасна гледка към целите Родопи.
цитирай
2. barin - Интересно място. Случайно имах ...
20.02.2017 06:32
Интересно място. Случайно имах възможност да го видя още през 2003 г., когато не беше известно. Дори издадох малки календарчета с моя снимка на Белинташ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: poluina
Категория: Туризъм
Прочетен: 140556
Постинги: 42
Коментари: 22
Гласове: 223
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол