Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2016 18:06 - Долината на розите - един от символите на България
Автор: poluina Категория: Туризъм   
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.01.2017 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

С омайното си местоположение в сърцето на страната Розовата долина се е прославила по цял свят. В майските дни в подножието на Балкана всяка година разтварят листенца цветовете на легендарният розов храст. От столетия заедно със зората идват хората и събират натежалите от роса и аромат цветове. Над полето остава само нежният дъх и легендите, предавани от поколение на поколение. Легендите за розата, дала името на долината и станала туристически символ на България.

С пукването на първите розови цветове започва и розоберът - рано сутрин, преди още слънце да е докоснало отрупаните със свежа роса разцъфващи рози. В първия ден на разобера се избира и най-личната розоберачка - младо момиче с нежно и чисто лице, като листенцата на розовия цвят, по-красиво и от розата, предала своето очарование и на хората, които живеят тук. До изгрев слънце много пъти кошниците и кошовете се пълнят с розов цвят и въздухът ухае с омайващ аромат и така е, докато трае този стародавен български ритуал - розоберът

Веселието, въпреки тежкия труд, съпътства добре свършената работа. Чрез песен и танц българинът изразява радостта и задоволството си от богатата реколта. Заслушайте се в песента, която се наси над цъфналите поля, полите към Балкана и разнася славата на България! Хванете се на празничното хоро, за да усетите ритъма на българското сърце! Опитайте от сладостта на розовото сладко и ликьора и се поръсете с розова вода, за да отнесете със себе си този неповторим аромат, който ще ви накара да се върнете отново в Розовата долина!

Отскоро в няколко села около Казанлък се организират розобери в дните преди кулминацията на празниците на розатаСелата са разположени като пръстен около красивия подбалкански град. Във всяко от тях се пресъздава старият ритуал по събирането на розови цветове от полето. Тези символични празници на плодородието са чудесна причина да посетите региона в разгара на пролетта. В този период на годината енергията във въздуха и земята е неистова. Изгревите са величествени и могъщи, а залезите пълни с копнеж по нещи диво и необуздано. Не е случаен фактът, че в региона на много малка площ са разкрити голям брой тракийски надгробни могили, а на култовия мегалитен комплекс до село Бузовград според легендата дори се е практикувал ритуалът на слънчевото зачатие.  Древните траки символично изпращали бременна жена, която да бъде оплодена от силата на природните стихии, за да роди силна мъжка рожба, призвана за бъдещ жрец. В по-нови времена регионът е известен с талантливите си художници и музиканти, както  и с най-красивите български жени. 

Всяка пролет сред абитурентките от местните училища се избира най-красивата от тях, която да понесе короната на Кралицата на розата. Тя участва активно в повечето ритуали по време на празничните дни през юни. Тогава се организират изключителен брой културни събития, като особен акцент се поставя върху карнавалното дефиле по улиците  на Казанлък. Талпата е толкова многобройна, че няма къде да падне яйце. Специално за тези дни пристигат и много чужденци, традиционно големи са групите от Япония. Ако искате да присъствате на тези красиви места, ще се наложи да направите вашата резервация поне три месеца по-рано или просто ще трябва да отседнете в Пловдив или Ямбол. До такава степен са пълни всички места за настаняване в региона. Що се отнася докултурните традиции, в Казанлък са се родили и творили някои от най-изтъкнатите наши дейци, като композиторът акад. Дечко Узунов и сатирикът Чудомир. Посленият всъщност е роден в малкото село Турия, което е в северните подстъпи на Средна гора. И той е рисувал, а в определен момент е бил учител на великия бай Дечко. Друг от големите класици на четкатаи боите също е роден в града - Ненко Балкански. Казанлък е познат и като "Градът на художниците".

Този дух се поддържа от талантливите деца в Художествената гимназия на града, която е в топ три на страната заедно с училищата в Пловдив и София. Малко са хората, които знаят за талантливите лютиери от Розовата долина. Повече от век те са сред признатите световни майстори производители нацигулки и виоли уникати. В града работи лютиерско училище за бъдещите майстори на този занаят. Повечето му възпитанци са родени в околните села, където артистичният дух се усеща в шепота на подбалканския дух, галещ листата на черешите и вишните. Когато идвате за празниците на розата, ще получите като бонус вкусни череши и вишни. Вероятно това е една от причините японците да обожават Розовата долина

А какво да споменем за традициите, наследени от траките. Те са биливойнстващ народ, който добре си служел с конете и оръжията. Но също такатраките произвеждали най-доброто вино и били безспорните майстори наювелирните изделия от благородни метали. Тези традиции са запазени и до днес. Розовата долина е най-изобилният винен регион на страната ни. На сравнително малка територия се произвеждат големи коичества вино. Тук се отглеждат типичните за района мискетови сортове, които са запазена марка набългарското винопроизводоство. А сред розовите ниви и лавандуловите полета можете да посетите великолепни примери на тракийското архитектурно изкуство - куполните могили

Прочутата Казанлъшка гробница е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Многобройните открития от епохата на траките в последнитете години заслужено дадоха на региона още едно название Долината на тракийските царе. В плановете на община Казанлък предстои да бъде показан на туристите древният столичен град Севтополис. Той се намира под водите на язовир Копринка. Този проект ще направи Розовата долина сред интересните световни дестинации за културен туризъмподобно на египетските пирамиди и столицата на инкит Мачу Пикчу. Поне за сега водите на язовира предлагат основно прохлада и пълноценен риболов. Но скоро туристите ще нарушат идилията на рибарите. 





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poluina
Категория: Туризъм
Прочетен: 141548
Постинги: 42
Коментари: 22
Гласове: 223
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол